Južná Morava už nie je len o víne. Brno je hitom svetových sprievodcov a Aqualand Moravia je ideálny na jesenný relax
- by LesenskyCZ
Južnú Moravu, vyhľadávanú vinársku destináciu a najteplejšiu oblasť susednej Českej republiky, sa oplatí navštíviť z niekoľkých dôvodov. Vedeli ste, že sa tu nachádza najmodernejší akvapark? Alebo že do Brna cestovateľov z celého sveta láka aj prestížny denník New York Times? Pozrite sa na túto lokalitu, ktorá je z Bratislavy akoby kameňom dohodil, 4 krát inak, a napriek tomu tradične.
Kúpele, akvapark a hotel v jednom
Čo sa takto ubytovať v luxusnom hoteli s výhľadom na známe Pavlovské vrchy a urobiť si leto plné kúpania aj v strede studenej jesene, a to všetko len približne hodinu cesty autom z Bratislavy? Aqualand Moravia je najväčším a najmodernejším akvaparkom v susednej Českej republike a jeho krytá časť dokáže celé dni baviť rodinu aj s deťmi. „Počas celého roku máme v prevádzke 18 atrakcií, pričom najobľúbenejšie sú U-Wave, Supercrater, Wild River či Yellow Crash. Unikátna je aj termálna voda z miestneho termálneho vrtu. V zime návštevníci ocenia aj naše sauny a profesionálne masáže vo wellness Forum Romanum,“ konštatoval riaditeľ Aqualandu Moravia Petr Pavlacký. V tamojšej kryokomore sa dokonca nedávno regenerovali aj futbalisti Sundenlandu hrajúci ospevovanú Premier League. A kto má akvaparky spojené len s párkom v rohlíku, bude možno prekvapený. Pýchou Aqualandu Moravia je totiž odjakživa skvelá kuchyňa, v ktorej využívajú len kvalitné a čerstvé suroviny. Špecialitou šéfkuchára sú vynikajúce torty a múčniky, ale aj tradičná česká kuchyňa. Zážitok z jedla dokresľuje nádherný výhľad na pohorie, ktoré sa tiahne až k hraniciam s Rakúskom.
Brno, ktoré je tento rok hitom turistov z celého sveta
Návštevníci druhého najväčšieho mesta našich susedov sa nemôžu diviť, keď na uliciach budú počuť angličtinu, nemčinu, španielčinu či japončinu. Brno je v súčasnosti vo svete „trendy“. Už v januári ho prestížny denník New York Times zaradil do exkluzívneho výberu miest, kam vyraziť v roku 2016. Americké noviny mestu dali podtitulok „Nečakaná kuchyňa a nočný život v mekke architektúry“. A trafili sa, čo dokazuje aj ďalší rebríček. V súťaži oceňujúcej najlepšie bary, kaviarne a kluby v Českej republike tento rok Brno pokorilo aj trikrát zaľudnenejšiu Prahu. Vďaka podnikom Super Panda Circus a Zelená kočka Pivárium sa môže pýšiť najlepším koktejlovým a pivným barom v krajine. A navštíviť stojí za to aj ďalšie víťazné podniky v meste. Napriek všetkým úspechom pritom Brno nie je toľko presýtené turistami, zato jeho atmosféru oživuje asi šesťdesiat tisíc študentov, ktorí v Brne študujú na niektorej z mnohých vysokých škôl. A užívajú si pri tom nielen nočný život, ale aj niektorú zo špičkových kaviarní, divadiel či koncertov.
Zahriatie sa medzi kvapľami Moravského krasu
Podivuhodné jaskyne Moravského krasu sú medzinárodne známe. Majú dokonca jednu veľkú výhodu. Aj keď vonku klesne teplota pod nulu, pod zemou medzi kvapľami je stála teplota okolo 8 stupňov Celzia. Zimné prehliadky za svitu bateriek od decembra ponúkajú „Sloupsko-šošůvské“ jaskyne, ktoré sú najväčšie sprístupnené jaskyne v Česku. Alebo tam môžete vyskúšať život jaskyniara a zvoliť si trojhodinovú adrenalínovú zážitkovú trasu „Po stopách Nagela“. V novembri je ešte prevádzka jaskýň normálna sezónna. Prístupné sú do tej doby aj všetky ostatné jaskyne krasu. Cez zimu budú otvorené aj Punkevné jaskyne a jaskyňa Výpustek.
Ale samozrejme musí dôjsť aj na víno…
Bez moku z hrozna si návštevu južnej Moravy vie predstaviť len málokto. Ale kto tam mieri so stereotypnou predstavou moravského vinára ako postaršieho pána s červeným nosom, ktorý si udržiava svoju hladinku po celý deň, bude zaskočený. Dnes sú z mnohých tamojších vinárov skúsení experti, ktorí zo svojich vinárskych budov a pivníc urobili poctivo udržiavané klenoty architektúry. Napríklad budovu vinárstva Sonberk navrhol svetovo uznávaný architekt Josef Pleskot. A okrem vína svetovej úrovne vedia vinári ponúknuť aj vynikajúcu gastronómiu a komfortné ubytovanie. Kým v lete je ideálne presúvať sa medzi jednotlivými pivničkami a vinárstvami na bicykli, na jeseň je doba ochutnávania čerstvo narodených vín. Oboje je možné skombinovať napríklad 19. novembra v Nemčičkách či Znojme alebo o týždeň neskôr doraziť priamo na festivaly otvorených vinných pivníc do Prušánek či Pavlova.